Видавництво їzhak та Польський Інститут у Києві презентують унікальну книгу «Збірка для кухмістера з приготування як страв, так і випіків, переписана року 1757 дня 24 липня».

Понад тисячу рукописних рецептур збірки, які відтворюють образ старовинного кулінарного мистецтва, свідчать про її практичний характер. Текст 1757 року містить, зокрема, копію втраченого «Кухмістерства» XVI століття, рецепти XVII століття від коронної кухмістерової, а також переписи від осіб оточення Загоровських і Поцеїв.

Рукопис із зібрання Національної бібліотеки України було опубліковано завдяки співпраці польських і українських дослідників.

Збірка є частиною спільної українсько-польської спадщини — історією не лише про їжу, а й про естетику, знання, релігію та ідентичність.

Книга зацікавить поціновувачів історії, гастрономії та ексклюзивних артбуків, адже наукове видання ілюстроване на винятковому графічному рівні.

Учасники події:

  • Світлана Булатова — кандидатка історичних наук, дослідниця старопольських рукописів, співукладачка і перекладачка книги.
  • Стефанія Демчук — кандидатка історичних наук, дослідниця гастрономічної культури середньовіччя та ранньомодерного часу.
  • Олексій Сокирко — кандидат історичних наук, письменник та історик, спеціалізується на дослідженні історії повсякдення, військової та соціальної історії України.
  • Олена Брайченко (модераторка) — кандидатка історичних наук, співзасновниця проєкту їzhakultura та видавництва гастрономічної літератури їzhak, дослідниця гастрономічної культури.

Чекаємо на вас 9 квітня о 19:00 у Сенсі на вул. Хрещатик, 34.